Brytyjska Ustawa o bezpieczeństwie online (OSA) narzuca platformom interletowym obowiązek zmniejszenia zagrożeń bezpieczeństwa oraz zapewnienia użytkownikom, zwłaszcza nastoletnim, doznań odpowiednich dla wieku. Zgodnie z tymi regulacjami, domyślne ustawienia zostaną zaktualizowane dla wszystkich użytkowników z Wielkiej Brytanii.
Te domyślne ustawienia obejmują automatyczne filtrowanie treści w celu zmniejszenia prawdopodobieństwa, że nastoletni użytkownicy natrafią na określone rodzaje potencjalnie szkodliwych treści. Filtrem objęte są również różne ustawienia społecznościowe. Brytyjscy użytkownicy chcący skorzystać z treści oznaczonych przez nasze filtry lub dostosować rzeczone ustawienia, mogą to zrobić dopiero po potwierdzeniu, że mają co najmniej 18 lat. Służy do tego nasze ukierunkowane na poszanownie prywatności narzędzie weryfikacji wieku.
O czym przeczytasz w tym artykule:
Zestaw zabezpieczeń dotyczy automatycznie do wszystkich użytkowników, dopóki nie potwierdzą oni swojej pełnoletności. W tym artykule wyjaśniamy, czym są te zabezpieczenia, na co wpływają i jak można je zmienić.
W Wielkiej Brytanii nie określamy automatycznie grupy wiekowej użytkowników poprzez model weryfikacji wieku, dlatego jeśli będą chcieli uzyskać dostęp do treści, miejsc lub ustawień objętych ograniczeniami wiekowymi, poprosimy ich o potwierdzenie przynależności do danej grupy wiekowej. Możesz skorzystać z naszych opcji weryfikacji wieku przechodząc kolejno do Ustawienia użytkownika > Status konta. Szczegółowe instrukcje znajdziesz tutaj.
Co pozostaje bez zmian.
Esencja Discorda, czyli wysyłanie wiadomości do znajomych, dołączanie do połączeń głosowych lub serwerów nieobjętych ograniczeniami wiekowymi, nie ulega zmianie. Użytkownicy objęty dodatkowymi zabezpieczeniami nadal mogą:
- Wymieniać się wiadomościami ze znajomymi i członkami serwerów, do których przynależą
- Dołączać do serwerów nieobjętych ograniczeniami wiekowymi
- Nawiązywać połączenia głosowe i wideo
- Uczestniczyć w serwerach gamingowych, społecznościowych i edukacyjnych, oraz każdej funkcji, dla której powstał Discord
Jakie są dodatkowe zabezpieczenia
Użytkownicy grupy wieku nastoletniego mogą spodziewać się nieco innych rzeczy w trzech obszarach: treści dozwolonej do przeglądania, osób mogących nawiązać z nimi kontakt oraz treści widocznych dla innych uzytkowników. Niektóre z tych ustawień mogą zmienić tylko dorośli użytkownicy. Pozostałe można dostosować w każdej chwili.
Treści: co można, a czego nie można zobaczyć
Wrażliwe treści oznaczane przez nas są automatycznie filtrowane. Obrazy i wideo oznaczone przez filtry treści Discorda są zamazane lub zablokowane, w zależności od miejsca ich pojawienia się:
- Prywatne wiadomości od znajomych: zamazane
- Prywatne wiadomości od nieznajomych: zablokowane
- Wiadomości kanału serwera: zamazane
Wyświetlenie zamazanej zawartości lub zmiana tych ustawień na „Pokaż”, wymaga potwierdzenia pełnoletności.
Serwery i kanały z ograniczeniami wiekowymi są niedostępne. Serwery i kanały objęte ograniczeniami wiekowymi (18+) są niedostępne dla kont nastoletnich użytkowników. Aby uzyskać do nich dostęp, należy potwierdzić swoją pełnoletność.
Komendy objęte ograniczeniami wiekowymi są wyłączone. Komendy aplikacji objęte ograniczeniami wiekowymi są wyłączone. Aby je włączyć, należy potwierdzić swoją pełnoletność.
Tylko dla iOS: ustawienie „Zezwól na dostęp do serwerów z ograniczeniami wiekowymi na iOS” jest wyłączone. To oddzielny i dodatkowy krok, który dorośli musza wykonać na urządzeniach iOS w celu korzystania z opisanych powyżej serwerów objetych ograniczeniami. Nie dotyczy to kont nastoletnich użytkowników, które pozostają zablokowane niezależnie od tego ustawuenia. Nie dotyczy też urządzeń z Androidem. Wyłączenie tej funkcji wymaga potwierdzenia, że jesteś osoba dorosłą.
Ustawienia filtrów treści z wyłączonymi przełącznikami „Zezwól na dostęp do koment objętymi ograniczeniami wiekowymi z aplikacji w wiadomościach prywatnych” oraz „Zezwól na dostęp do serwerów objętych ograniczeniami wiekowymi na iOS”
Społeczność: kto może się z Tobą skontaktować
Żądania dotyczące wiadomości są włączone. Wszystkie prywatne wiadomości od osób niebędących Twoimi znajomymi, będą wysyłane do osobnej skrzynki żądań dotyczących wiadomości. W ten sposób możesz je zweryfikować, zanim pojawią sie na liście Twoich głównych wiadomości prywatnych. Wyłączenie tej funkcji wymaga potwierdzenia swojej pełnoletności.
Filtry spamu w postaci PW ustawione na „filtruj wszystko”. Filtrowanie spamu dotyczy wszystkich przychodzących wiadomości prywatnych. Możesz dostosować to ustawienie w każdej chwili.
Alerty o zaproszeniach do znajomych są włączone. Przed przyjęciem zaproszenia do znajomych od nieznanego użytkownika otrzymasz powiadomienie. Nieznani użytkownicy to osoby, z którymi nie masz wspólnych znajomych lub wspólnych małych serwerów (mniej niż 200 członków). Powiadomienia te mają pomóc podejmować świadome decyzje dotyczące nowych znajomości. W tej chwili nie można wyłączyć tej funkcji, niezależnie od przynależności do grupy wiekowej.
Profil i aktywność: co mogą zobaczyć inni
Udostępnianie aktywności jest ograniczone. Twoja aktywność będzie widoczna tylko dla Twoich znajomych, a nie dla członków współdzielonych serwerów. Możesz dostosować to ustawienie w każdej chwili.
Widoczność profilu jest ograniczona. Wszystkie informacje profilowe będą widoczne tylko dla Twoich znajomych, a nie dla współdzielonych serwerów. Możesz dostosować to ustawienie w każdej chwili.
Udzielanie się na kanałach Podium nie jest dostępne. Udzielanie się na kanale Podium wymaga potwierdzenia pełnoletności, ponieważ Twój głos może być nadawany do szerokiego grona audiences.You słuchanie dowolnego kanału Podium jest dozwolone.
Najczęściej zadawane pytania
P.: Jestem osobą dorosłą i przypisano mnie do grupy wiekowej nastolatków. Co mam zrobić?
O.: Przejdź do sekcji Ustawienia użytkownika > Status konta. Wybierz metodę, która Ci najbardziej odpowiada. Możesz potwierdzić swoją grupę wiekową, co zazwyczaj trwa kilka minut. Szczegóły znajdziesz tutaj.
P.: Czy mogę wyłączyć te zabezpieczenia?
O.: Niektóre ustawienia można zmienić dopiero po potwierdzeniu pełnoletności. Inne funkcje, takie jak udostępnianie aktywności i widoczność profilu, można zmienić w dowolnym momencie. Szczegóły dotyczące wyłączenia zabezpieczeń znajdziesz w powyższych sekcjach.
P.: Czy inne osoby mogą zobaczyć moją grupę wiekową?
O.: Twoja grupa wiekowa nie jest wyświetlana na Twoim profilu. Nie jest też widoczna dla innych członków serwera.
P.: Czy te zabezpieczenia są stosowane na całym świecie?
O.: Ochrona bezpieczeństwa nastoletnich dzieci może nieco różnić się w zależności od regionów, ponieważ w niektórych miejscach obowiązują wymogi określane przez lokalne przepisy. Informacje o poszczególnych regionach znajdziesz w tym katalogu.
P.: Czy te zabezpieczenia z czasem ulegną zmianie?
O.: Dostosowujemy nasze podejście do zmieniających się przepisów. Wszelkie zmiany wpływające na użytkowanie będą przekazywane.
P.: Jestem rodzicem. Czy mogę zarządzać ustawieniami mojego nastoletniego dziecka?
O.: Stosujemy zabezpieczenia dla nastoletnich użytkowników, gdy uznamy, że dany użytkownik jest nastolatkiem. Większość z tych ustawień może zostać zmodyfikowana tylko przez potwierdzenie takiego użytkownika, że uzyskał pełnoletność. Możesz zarządzać kilkoma ustawieniami, takimi jak filtry wrażliwych treści i żądania dotyczące wiadomości, jeśli połączysz się za pośrednictwem Centrum rodzinnego. W celu zaktualizowania żądań dotyczących wiadomości musisz jednak należeć do grupy wieku dorosłego. Kompletną listę funkcji dostępnych do zarządania i nawiązania połączenia znajdziesz w artykule wsparcia o Centrum Rodzinnym.