O czym przeczytasz w tym artykule:
Czym jest udostępnianie aktywności na Discordzie?
Gdy bierzesz udział w wykrywalnych działaniach (np. granie w gry lub słuchanie muzyki), Discord może wyświetlać informacje o tych aktywnościach. Obejmuje to czas i sposób zaangażowania, a także informacje o samej aktywności. Oto kilka przykładów rodzajów aktywności, które pokazujemy:
1. Wykrywalne gry, w które grasz na komputerze
2. Gry rozgrywane na Xboxie lub Playstation
3. Spotify
4. Crunchyroll
5. Aktywność na Discordzie osób pierwszych i trzecich
6. I dużo więcej!
Gry i aktywności obsługujące bogatą obecność pokażą jeszcze więcej fajnych rzeczy na temat tego, co dzieje się w danej aktywności.
Niektóre aktywności z innych usług, takich jak Spotify czy Crunchyroll, wymagają połączenia konta z Discordem. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszym artykule o połączeniach.
Przykład powiadomienia o aktywności w grze
Jak wyświetlić status aktywności
Aktywność można sprawdzić w wielu miejscach w aplikacji Discord.
W obrębie profilu użytkownika
Podczas przeglądania profilu użytkownika będzie można zobaczyć historię aktywności z ostatnich 30 dni.
Historia ostatniej aktywności na profilu użytkownika
Na globalnych kartach aktywności
Możesz także wyświetlić karty aktywności, sprawdzając profil użytkownika na telefonie komórkowym lub na liście znajomych na komputerze. Pokazują one ostatnią aktywność znajomych i osób, z którymi wchodzisz w interakcje na swoich serwerach.
Karta aktywności na liście znajomych na komputerze stacjonarnym (u góry) i Karta aktywności na profilu użytkownika na urządzeniu mobilnym (u dołu)
Jako komunikat o statusie
Gdy będziesz na serwerze, w zależności od Twoich ustawień status aktywności może pojawiać się jako status na liście członków.
Status aktywności na Liście członków na komputerze stacjonarnym
Jak mogę kontrolować, kto widzi moją aktywność?
Udostępnianie aktywności dla grupy wiekowej nastolatków
W ramach naszych dodatkowych zabezpieczeń dla nastoletnich użytkowników, wprowadziliśmy ustawienia standardowego udostępniania aktywności dla użytkowników w grupie wieku nastoletniego. To ustawienie można zmienic w każdej chwili i nie trzeba do tego należeć do grupy wieku dorosłego.
Użytkownicy z grupy wieku nastoletniego: ich ustawienie udostępniania aktywności to domyślnie Znajomi i małe serwery. Oznacza to, że dostęp do wszystkich elementów ich profilu będą mieli tylko ich znajomi oraz członkowie każdego małego serwera (poniżej 200 członków), do którego dołączyli, a nie członkowie każdego współdzielonego serwera.
Użytkownicy w grupie wieku dorosłego lub użytkownicy bez potwierdzenia: ich ustawienia udostępniania aktywności to wszędzie domyślnie Znajomi i wszystkie serwery.
Ustawienia globalne
W Ustawieniach globalnych możesz kontrolować, czy jakakolwiek aktywność jest wyświetlana innym użytkownikom, niezależnie od tego, czy są Twoimi znajomymi, czy nie.
1. Wybierz koło zębate [] obok nazwy użytkownika w Discord, aby przejść do Ustawień użytkownika.
2. Następnie wybierz Udostępnianie aktywności. Znajdziesz tam ustawienia aktywności.
3. Tutaj możesz określić ustawienia Udostępniania aktywności.
Najpierw zdecyduj, czy chcesz udostępniać swoją aktywność innym:
- Udostępnij moją aktywność - ten przełącznik kontroluje, czy inni użytkownicy Discorda mogą zobaczyć Twoją aktywność.
4. Możesz również ustawićdomyślne Ustawienia udostępniania, aby kontrolować, kto może zobaczyć Twoją aktywność w grze i aplikacji, gdy dołączysz do nowego serweru:
-
Automatycznie udostępniaj moją aktywność
- Znajomym i na wszystkich serwerach: Twoja aktywnosć jest udostępniana znajomym i członkom każdego serweru, do którego dołączysz.
- Znajomym i tylko na małych serwerach: Twoja aktywność jest udostępniana znajomym i na serwerach, do których dołączysz, a liczba ich członków wynosi maksymalnie 200.
- Wyłącznie znajomym: Twoja aktywność jest udostępniana tylko znajomym.
- Moje serwery – ta opcja pozwala dostosować ustawienia aktywności na serwerach, których jesteś już członkiem.
Jeśli Udostępnianie aktywności na serwerze jest włączone, przełącznik obok serwera będzie wyświetlał WŁ. Jeśli zostanie wyłączone, przełącznik będzie wyświetlał WYŁ.
Przełącznik „Udostępnij moją aktywność” w sekcji Jaką aktywność udostępniam
W niektórych krajach i sytuacjach to ustawienie może być domyślnie wyłączone. Ustawienia można zmienić w każdej chwili, postępując zgodnie z powyższymi instrukcjami.
Ustawienia dla serwera
Jeśli chcesz kontrolować, które serwery widzą Twoją ostatnią aktywność, możesz dostosować to ustawienie dla każdego poszczególnego serwera.
1. Przejdź do serwera, na którym chcesz włączyć lub wyłączyć ustawienia statusu aktywności.
2. Kliknij prawym przyciskiem myszy nazwę serwera lub wybierz menu rozwijane.
3. Następnie wybierz Ustawienia prywatności. Umożliwi to przełączenie ustawienia Status aktywności.
Przełącznik statusu aktywności w sekcji ustawień prywatności na serwerze
Uwaga:
- członkowie nieaktywnego serwera nadal będą mogli zobaczyć Twoją aktywność, jeśli są w gronie Twoich znajomych lub współdzielicie inny serwer, na którym udostępnianie Twojej aktywności jest dozwolone.
- Status aktywności można wyłączyć dla określonego serwera, ale nadal będziesz widzieć go u siebie, dopóki nie wyłączysz go całkowicie.
Ustawienia połączenia
W przypadku połączonych kont obsługujących udostępnianie ostatniej aktywności lub bogatą obecność zobaczysz przełącznik do udostępnienia aktywności innych w menu Połączone konta, znajdującym się w Ustawienia użytkownika > Połączone aplikacje.
Przełącznik udostępniania aktywności w połączonych aplikacjach
Poszczególne połączenia można włączyć lub wyłączyć, lecz aktywność będzie udostępniana tylko wtedy, gdy funkcja ta jest włączona również w ustawieniach ogólnych.
Wykrywanie gier
Wyświetlanie poszczególnych gier można włączyć lub wyłączyć w menu Zarejestrowane gry w sekcji Ustawienia użytkownika > Gry i aplikacje. Aktywność będzie udostępniana, o ile włączone jest również ustawienie globalne.
Zarejestrowane gry w sekcji Gry i aplikacje
Historia ostatnich aktywności
Podczas przeglądania profilu użytkownika można również wyczyść historię gier, aby usunąć ją z historii swojej aktywności.
1. Wybierz swój profil użytkownika w lewym dolnym rogu aplikacji, aby wyświetlić menu Status użytkownika.
2. Wybierz awatar profilu, aby wyświetlić cały profil.
Profil użytkownika pokazujący aktywność
3. Następnie naciśnij Aktywność w kategoriach profilu.
Zakładka Aktywność na pełnym profilu
4. Przeniesiesz się do historii Twojej aktywności, gdzie możesz wybrać wielokropek [] po prawej stronie aktywności i nacisnąć Wyczyść historię rozgrywki.
5. W sekcji Wyczyść historię rozgrywki naciśnij przycisk Wyczyść w prawym dolnym rogu. Usuniesz wtedy tę aktywność z Twojej historii.
Opcja wyczyszczenia historii rozgrywki w menu aktywności (u góry) i potwierdzenie wyczyszczenia historii rozgrywki (u dołu)
Kto może dołączyć do mojej gry
Jeśli udostępniasz swoją aktywnością i grasz w grę, która obsługuje bogatą obecność, znajomi i inni członkowie serwera, którzy są na tym samym kanale głosowym co Ty, mogą dołączyć do Twojej gry. Oto dwie opcje, które możesz włączyć:
Ustawienia dołączania do gier
- Zezwól znajomym dołączyć do mojej gry: umożliwia Twoim znajomym na Discordzie dołączenie do Twojej gry, która jest udostępniana jako Twoja aktywność.
- Zezwól uczestnikom kanału głosowego na dołączenie do mojej gry: pozwala to innym członkom serwera z Twojego kanału na dołączenie do Twojej gry. Jest ona udostępniana jako Twoja aktywność. Ta funkcja jest jednak dostępna tylko na serwerach nienależących do społeczności.
Szczegóły o funkcjonowaniu zaproszeń do gry na Discordzie znajdziesz w tym artykule.
W jaki sposób udostępnianie aktywności jest powiązane z ustawieniem prywatności profilu
Ustawienie prywatności profilu i udostępniania aktywności to dwa oddzielne ustawienia. Są jednak powiązane, aby zapewnić spójność w zakresie widoczności na Discordzie.
Po zmianie ustawienia prywatności profilu zobaczysz prośbę o zaktualizowanie Twojego ustawienia udostępniania aktywności, aby było ono spójne z nowymi preferencjami. Przykładowo, jeśli dasz dostęp do przeglądania Twojego profilu tylko znajomym, Discord zapyta Cię, czy Twoje udostępnianie aktywności ma również ograniczać się do tej grupy użytkowników. Możesz zaktualizować jednocześnie oba ustawienia lub odrzucić to i zarządzać nimi oddzielnie.